2010-07-29

Södertälje vill stoppa flyktingströmmen

Enligt Länstidningen har Anders Lago   i Södertälje begärt dels tillfälligt stopp för invandringen, dels ökade statliga medel för att lösa de ekonomiska problemen.
"Om några år tror kommunstyrelsens ordförande Anders Lago att de flyktingar som bor i Södertälje i dag kan försörja sig själva. Fram tills dess anser han inte att Södertälje har råd att ta emot fler asylsökande. Därför vill han införa ett tillfälligt flyktingstopp till kommunen, samtidigt som Södertälje bör få mer pengar av staten för att ta hand om de flyktingar som bor här."

Från regeringshåll har man enligt LT hänvisat till vinterns nyordning där Arbetsförmedlingen tar över stor del av det kommunala ansvaret. Också Katrineholm har tidigare i vår aviserat att man önskar tillfälligt upphöra med flyktingmottagningen på grund av budgetläget och kostnaderna. Enligt SKL kommer ekonomin 2011 troligen att bli ännu kärvare...Södermanland tillhör de län som tar emot flest invandrare i förhållande till sin folkmängd, särskilt gäller detta Eskilstuna, Flen och Katrineholm.

Som vanligt använder man uttrycken asylsökande och invandrare lite hur som helst. Endast en mindre del av invandrarna är asylsökande eller flyktingar. En majoritet är sk anhöriginvandrare, där dokumentationen av familjetillhörighet enligt uppgift alltför ofta är undermålig.

Inga kommentarer: