Anders Malm har en skrämmande artikel i Aftonbladet 20.7. Han utgår från Syriens klimatflyktingar som nu flyr till Aleppo och Damaskus från det förbrända östra Syrien. Bilden i artikeln tar upp motsvarande problem i delar av Kina. Malm tar också upp afrikanska förhållanden.
Människans katastrofala inverkan på sin omgivning framstår allt klarare. Markförstöringen eskalerar på många håll i världen Den primitiva människan levde ännu i symbios med sin omgivning, Några tusen år av ohämmad tillväxt, åkerbruk och boskapsskötsel har förött stora ytor tidigre fruktbar mark.
Afrika är idag ett katastrofområde av obegripliga dimensioner.
Arkeologin ger tydliga vittnesbörd, med rester av stenåldersbosättningar och de flertusenåriga klippmålningarna i Tassili-massivet i centrala Sahara. För några tusen år sedan var området grönt, här levde flodhästar och en svart befolkning. Så invaderade boskapsskötande stammar. Flodhästarnas miljö ersattes av giraffernas savann, den söndertrampade savannen av öken.
Betesmarkerna flyttade söderut allt eftersom bufflarna följdes av får, fåren av getter, getterna av kameler som tog de sista stråna och öknen brer fortfarande obönhörligt ut sig. Här ligger en väsentlig grund till oroligheterna i Sudan, Tchad och Nigeria, också stridigheterna mellan hutu och tutsi , mellan nilotiska folk och bantustammar.
Fångstfolken har trängts undan av åkerbrukarna, åkerbrukarna av boskapsskötarna. Afrikas okända historia före tidigt 1800-tal präglas av krigiska boskapsskötare på jakt efter nya betesmarker, i ohelig allians med arabisk slavjakt. Dagens afrikanska kriser bottnar i mycket stor utsträckning på påtvingade folkförflyttningar. årtusendens slavhandel och den urgamla konflikten mellan nomadkultur och bofasta jordbrukare.
4 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar