2010-07-30

Vård till papperslösa?

Dagens ledare i DN  tar upp frågan om sjukvård till "papperslösa" som bl.a omfattar "illegala invandrare", dvs de som uppehåller sig illegalt i landet efter utvisningsbeslut.

Lagstiftningen är inte bara i konflikt med yrkesetiken, utan befinner sig även på kollisionskurs med ett antal internationella konventioner om rätten till hälsa. Restriktionerna utgör ett brott mot principen om människovärdet, något Sverige också blivit kritiserat för av FN.

Kristdemokraterna, med socialminister Göran Hägglund i spetsen, har under mandatperioden blivit alltmer uttalade i sitt stöd för en mer humanitärt orienterad politik på området. Migrationsministern och moderaten Tobias Billström, där­emot, är alltjämt skeptisk.
En utredning i frågan utlovades länge. I år sjösattes den, utredare är generaldirektören vid Rättsmedicinalverket Erna Zelmin. Bättre sent än aldrig, kan tyckas. Men det finns en del märkligheter i utredningens riktlinjer.

LUF i Stockholm kampanjar för en namninsamling i frågan.
Erna Zelmin fick 2010 regeringens uppdrag att utreda frågan enl. pressmedd 23.4. Slutdatum anges inte.

De FN-synpunkter som hänvisas till i DN:s ledare härrör från Paul Hunts besök i Sverige 2006 och efterföljande rapport. Hans preliminära synpunkter återges här. Han noterade bl a att de faktiska kostnaderna inte är avgörande i frågan. Sedan 2006 har emellertid bilden av problemets omfattning förändrats.

Som påpekas i ledaren krävs en lagändring för att genomföra FN-kravet från 2006. Att frågan nu tas upp några veckor före valet kan ses som ett sätt att påverka den tillsatta utredningen. Man kan också tänka sig att frågan har väckts av valtaktiska skäl.

Inga kommentarer: