2010-07-29

Turkiet som förebild för burkaförbud och västsympatier

Även om det regerande partiet har stark islamisk anknytning vidhållerTurkiet tills vidare sin sekulära inriktning där militären står som en garant.

Sammanfattning enligt wikipedia (artikel Turkiet):
Det finns en stark tradition av sekularism i Turkiet. Fastän staten inte har någon officiell religion eller befordrar någon, bevakar den aktivt området mellan religionerna. Konstitutionen erkänner religionsfrihet för individer, medan religiösa samfund står under statens beskydd, men konstitutionen säger explicit att de inte kan bli involverade i den politiska processen (genom att bilda ett religiöst parti, till exempel) eller grunda trosbaserade skolor. Inget parti får hävda att det företräder en form av religiös tro, men trots detta uttrycks vanligen religiösa känslor genom konservativa partier.[39] Turkiet har ett uttryckligt förbud i lag mot bärande av huvudduk och religionspolitiska symboliska klädesplagg i statliga byggnader, skolor och universitet.[101] Lagen godkändes av Europadomstolen som "legitim" i fallet Leyla Şahin mot Turkiet den 10 november 2005.[102]

Turkiet har ett nära förflutet som kolonial stormakt och imperium. En ansträngning att behålla hegemonin i Främre Orienten gjordes när Turkiet anslöt sig till Tyskland i första världskriget. Den rekonstruktion av ett efter kriget förminskat Turkiet som genomfördes avKemal Atatyrk präglades av en strävan mot västliga värderingar.
Dagens turkiska nationalism sträcker sig i stället ut mot de tidigare sovjetrepublikerna med turkspråkig befolkning, som idag är oroshärdar med inre  Samtidigt har man inom Turkiet förtryckta minoriteter, den största kurdisk med upp till 20% av befolkningen. Också Turkiet har utredd korruption, ett arv från osmanska riket, och bristande respekt för mänskliga rättigheter, med godtyckliga fängelsestraff för oppositionella.
Amerikansk misstro, schismen med Israel, maktkampen mellan Iran och Saudiarabien och inre opposition i Turkiet är alla faktorer som påverkar balansen i Mellanöstern. Sveriges officiella stöd för turkiska och iranska intressen och brännmärkande av Israel borde kanske vara mindre uttaalt?

Inga kommentarer: