2010-07-11

Samspel mellan religion och politik?

Den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen tillkännager att rörelsens nätverk för muslimska socialdemokrater kommer att publicera en ny tidning, med ett första nummer i mitten av augusti, lagom till valdebatten, med mottot: Här är vi - de progressiva muslimerna!

Sedan 1990-talet samarbetar rörelsen med Muslimska rådet. Man hade fö  en representant med på expeditionenen "Ship to Gaza". Förmodligen är det bl a detta som hänvisas till när det sägs att "ifråga om  flyktingars rättigheter, i flera nyliga demonstrationer mot krig och kränkningar av mänskliga rättigheter runt om i världen har muslimer och moskeer har tagit strid för humanitära värden"

Man påpekar att "samhällslivet och den offentliga debatten präglas allt mer av samspelet mellan religion och politik". men att det inte finns någon kanal för debatt om frågor som rör islam och politik, trots att "gruppen och det möjliga politiska utrymmet för oss progressiva muslimer har vuxit kraftigt."

Från muslimskt håll har tidigare framförts kravet på att införa viss sharia-lagstiftning.  Behov föreligger särskilt när det gäller familjerätt. Problemen med diskrepansen mellan svensk lagstiftning och den islamiska familjerätten har nyligen belysts av Anne-Sofie Roald Muslimer i nya samhällen, 2009. Bl a i England har frågan varit uppe till diskussion.

Att det skulle kunna finnas en särlagstiftning för vissa religösa grupper i samhället förskräcker en gammal liberal. Kanske finner en verksam advokat som Thomas Bodström som ju tillhör Broderskapsrörelsen  en sådan utveckling mindre främmande?

Inga kommentarer: